Dneska tu pro vás mám recept na bezlepkový jablečný koláč. Sice se mi tenhle recept hodí víc na podzim než na léto, ale dostala jsem chuť na koláč a jablko se skořicí je prostě zaručená kombinace, kterou se nikdy nic nezkazí. V receptu používám pekanové ořechy, ale můžete je nahradit třeba vlašskými. Recept vyjde na koláčovou formu o průměru 21,5 cm.
Co budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g bezlepkové mouky Jizerka
- 65 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- 1/2 kypřícího prášku
- 2 větší jablka
- jeden skořicový cukr
- 50 g pekanových ořechů
- špetka soli
Postup:
- Tvaroh a vejce vyndejte z lednice aspoň 30 minut předem.
- Polovinu tvarohu (125 g) smíchejte s moukou, kypřícím práškem, 45 g třtinového cukru a špetkou soli. Těsto propracujte. Potom přidejte olej a vejce a znovu propracujte.
- Těsto vyválejte mezi dvěma listy pečícího papíru. Vrchní list pečícího papíru sundejte a těsto se spodním pečícím papírem přesuňte na koláčovou formu. Okraje, kde těsto přesahuje formu, ořízněte.
- Zbytek tvarohu smíchejte s 20 g třtinového cukru a dejte na dno koláče.
- Pokud chcete, tak můžete jablka oloupat (já je nechala se slupkou). Nakrájejte je na slabé plátky a vnitřky vykrojte. Plátky jablek „obalte“ ve skořicovém cukru. Potom jablka rozprostřete do koláče a zasypejte nasekanými pekanovými ořechy.
- Pokud vám zbyly odřezky z těsta, tak je znovu vyválejte a vykrojte z nich přibližně centimetrové proužky, kterými můžete ozdobit okraj koláče.
- Koláč pečte na 180°C zhruba 20 minut.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět