Bezlepkový jablečný koláč s tvarohem

Dneska tu pro vás mám recept na bezlepkový jablečný koláč. Sice se mi tenhle recept hodí víc na podzim než na léto, ale dostala jsem chuť na koláč a jablko se skořicí je prostě zaručená kombinace, kterou se nikdy nic nezkazí. V receptu používám pekanové ořechy, ale můžete je nahradit třeba vlašskými. Recept vyjde na koláčovou formu o průměru 21,5 cm.

Co budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 65 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 2 větší jablka
  • jeden skořicový cukr
  • 50 g pekanových ořechů
  • špetka soli

Postup:

  1. Tvaroh a vejce vyndejte z lednice aspoň 30 minut předem.
  2. Polovinu tvarohu (125 g) smíchejte s moukou, kypřícím práškem, 45 g třtinového cukru a špetkou soli. Těsto propracujte. Potom přidejte olej a vejce a znovu propracujte.
  3. Těsto vyválejte mezi dvěma listy pečícího papíru. Vrchní list pečícího papíru sundejte a těsto se spodním pečícím papírem přesuňte na koláčovou formu. Okraje, kde těsto přesahuje formu, ořízněte.
  4. Zbytek tvarohu smíchejte s 20 g třtinového cukru a dejte na dno koláče.
  5. Pokud chcete, tak můžete jablka oloupat (já je nechala se slupkou). Nakrájejte je na slabé plátky a vnitřky vykrojte. Plátky jablek „obalte“ ve skořicovém cukru. Potom jablka rozprostřete do koláče a zasypejte nasekanými pekanovými ořechy.
  6. Pokud vám zbyly odřezky z těsta, tak je znovu vyválejte a vykrojte z nich přibližně centimetrové proužky, kterými můžete ozdobit okraj koláče.
  7. Koláč pečte na 180°C zhruba 20 minut.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *