Čokoládovo-oříškový cheesecake

Možná si někdo z vás pamatuje můj příspěvek na instagramu z března, kde jsem psala o svých narozeninách v karanténě a o dortu, který se nepovedl. Byl to pokus o čokoládový cheesecake, který úplně nevyšel a proto jsem se s vámi o recept ani nepodělila. Od té doby jsem ho trochu vylepšila a teď je to můj snad nejoblíbenější dezert 😍. Cheesecake jsem pekla v kulaté formě o průměru 20 cm.

Co budete potřebovat:

  • 500 g mascarpone (nejlepší je vyndat ho z lednice přibližně o hodinu dříve)
  • 200 g sušenek (já použila věnečky, které jsou na fotce dole)
  • 120 g másla
  • 60 g lískových ořechů (+ další na ozdobu)
  • 10 g kakaa
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 100 g vysokoprocentní čokolády (nebo čokolády na vaření)
  • 70 g třtinového cukru

Postup:

  1. Začneme sušenkovým základem. Sušenky a ořechy rozdrtíme a smícháme dohromady s kakaem a se 100 g rozpuštěného másla. Měla by vzniknou lepkavá hmota. Formu si vyložíme pečícím papírem. Sušenkový základ namačkáme na dno a trochu i na okraje formy (cca 3 cm od dna). Aby byl základ dobře uhlazený, tak ho můžete lehce zamačkávat dnem sklenice.
  2. Sušenkový základ necháme chvíli odpočinout a mezitím si uděláme náplň. Smícháme mascarpone, 80 ml smetany ke šlehání, vejce a třtinový cukr. Pokud je směs příliš tuhá, tak můžete použít kuchyňský robot nebo ruční šlehač. Ve vodní lázni si rozpustíme 50 g čokolády s 10 ml smetany ke šlehání a 10 g másla. Rozpuštěnou čokoládu potom přidáme k ostatním ingrediencím a znovu zamícháme. Náplň nalijeme do formy na sušenkový základ.
  3. Cheesecake pečeme nejdřív 15 minut na 170°C, potom zmírníme na 135°C a pečeme ještě hodinu.
  4. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout. Mezitím si můžeme ve vodní lázni rozpustit zbylých 50 g čokolády, 10 g másla a 10 ml smetany. Tím nám vznikne poleva, kterou na cheesecake po vychladnutí nalijeme. Já jsem ještě ozdobila vrch dalšími oříšky.
  5. Cheesecake skladujeme v ledničce.

Jestli recept vyzkoušíte, tak mi nezapomeňte do komentářů nebo na instagram napsat, jak se povedl 😊

Použila jsem věnečky, které jsou dost sladké, takže do sušenkového základu už nebylo potřeba přidávat žádný další cukr.

1 thought on “Čokoládovo-oříškový cheesecake”

  1. Pingback: Cheesecaková inspirace – Glutenfree Denisa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *