Opět začíná sezóna podzimních receptů, z čehož mám hroznou radost. V létě se nějak přirozeně do pečení tolik nehrnu, takže si ten začínající podzim v kuchyni opravdu užívám a těším se na všechny nové recepty, které letos nachystám. Kromě nových ale samozřejmě začínám oprašovat i ty staré dobré recepty, které jsou na podzim jako dělané. Jedním z nich je makovec se švestkami, který jsem se rozhodla letos trochu vylepšit. V původním receptu (který jsem sdílela minulý rok) byl místo mouky solamyl a pudinkové prášky. Někteří z vás mi ale psali, že solamyl při pečení používáte neradi, a tak jsem se rozhodla recept poupravit. Jako hlavní sypkou ingredienci jsem zvolila bezlepkovou ovesnou mouku, která začíná být jednou z mých nejoblíbenějších. Makovec jsem pekla na plechu o rozměrech 21 x 30 cm.
Co budete potřebovat:
- 220 g bezlepkové ovesné mouky
- 5 vajec
- 250 ml oleje
- 200 g mletého máku
- 125 g třtinového cukru
- kypřicí prášek
- vanilkový cukr
- špetku soli
- švestky
- nasekané mandle
Postup:
- Všechny ingredience z lednice si vyndejte alespoň 30 minut před pečením.
- Jako první oddělte žloutky od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh.
- Žloutky ušlehejte s cukrem do žluté pěny, a potom začněte postupně přilívat olej. Za stálého šlehání postupně přidávejte mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr.
- Potom k těstu po částech opatrně vařečkou přimíchejte sníh, a jako poslední přidejte mák.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a ozdobte švestkami a nasekanými mandlemi.
- Pečte na 200 °C zhruba 30 minut.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě pošlete fotku svého makovce na Instagram