Vylepšený a aktualizovaný recept na drobenkový ovocný koláč z jogurtového těsta! Rozbila se nám lednice a to znamenalo jednu velkou výzvu – spotřebovat všechny zásoby z mrazáku dřív než se zkazí. Naštěstí toho teda v mrazáku moc nemáme. Měla jsem tam ale zásobu malin z léta, kterých by byla opravdu škoda .Vzpomněla jsem si hned na můj oblíbený jogurtový koláč s drobenkou, na který jsem vám sem sepisovala recept už před dvěma lety. Trochu jsem si s receptem pohrála, protože jsem chtěla, aby bylo těsto nadýchanější. Změnila jsem tedy to, že jsem nejprve vyšlehala vejce s cukrem do pěny (v původním receptu jen všechny ingredience smíchám). Koláč jsem pekla ve formě na chlebík a proto je vyšší. Těsto jinak vyjde i na pekáček o rozměrech cca 24 x 24 cm.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 50g třtinového cukru
- 1 vejce
- 150g rýžové mouky
- 150g bílého jogurtu
- 60 ml mléka
- lžička kypřícího prášku
- cca 400g malin (nebo jiného ovoce)
Na drobenku:
- 40g másla
- 70g mandlové mouky
- 30g cukru
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut před pečením.
- Jako první si udělejte drobenku. Máslo nakrájejte na malé kousíčky a smíchejte s mandlovou moukou a cukrem. Potom směs promačkejte mezi prsty, aby vám vznikla drobenka.
- Na těsto nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehání přidejte jogurt, mouku a mléko. Jako poslední do těsta vařečkou zamíchejte kypřící prášek..
- Pekáček vyložte pečícím papírem. Na dno pekáčku nalijte slabou vrstvu těsta. Na těsto poskládejte ovoce a zasypte drobenkou.
- Koláč pečte na 170°C přibližně 25 minut.
Nezapomeňte mi dát vědět, pokud recept vyzkoušíte .