Babka bez lepku

Babka – tenhle vláčný, krásně stočený moučník mě lákal už roky. Kdykoli jsem ji zahlédla v pekárně nebo na fotce, okamžitě se mi sbíhaly sliny a v hlavě mi naskočila jediná myšlenka: musím ji zkusit upéct bez lepku! Jenže přenést takový recept do bezlepkové verze není žádná hračka. Kynuté těsto, které se dá válet, musí být nejen nadýchané, ale i pružné a to je bez lepku docela oříšek.

Při psaní kuchařky jsem ale hodně experimentovala s bezlepkovým kynutým těstem a troufnu si říct, že už vím, jak na něj. Takže jsem se konečně pustila i do babky! Vycházela jsem z receptu na makový kynutý závin, který jsem před pár měsíci na blog taky sepsala. Kromě surovin níže budete na babku potřebovat také formu (ideálně chlebíkovou) a pečicí papír.

Vím, že recept vypadá složitě, ale opravdu doufám, že vás to neodradí. Výsledek stojí za to. Během pár dnů přidám na Instagram i videopostup, aby bylo vše srozumitelnější 😊.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 15 g čerstvého droždí
  • 280 g bezlepkové univerzální mouky (doporučuji od Schäru nebo Labety) + trochu na posypání při válení
  • 100 ml teplého mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky psyllia
  • 3 lžičky vody
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 vejce

Na náplň:

  • 50 g másla
  • 50 g čokolády
  • vrchovatá lžíce kakaa
  • 50 g nasekaných lískových ořechů

Postup:

  1. Droždí vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem.
  2. Mouku si odvažte do větší mísy. Mléko nalijte do hrnku a ohřejte (v mikrovlnce nebo na plotně).
  3. Jako první přichází na řadu kvásek. Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte 15 g třtinového cukru a promíchejte, aby se cukr s droždím spojil. Poté přidejte lžíci mouky (vezměte z té odvážené v míse) a 2 lžíce teplého mléka. Promíchejte a nechte kvásek odstát na teplém místě zhruba 15 minut.
  4. Dále si připravte psylliový gel. Do malé mističky dejte 1/2 lžičky psyllia a 3 lžičky vody, promíchejte a nechte odstát. Během pár minut psyllium vytvoří gelovou strukturu.
  5. Do mísy s moukou přidejte zbytek cukru, špetku soli a promíchejte. Poté si rozpusťte 50 g másla a nechte ho krátce zchladnout (cca 5 minut), aby nebylo úplně horké. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Do mísy přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a psylliový gel.
  6. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
  7. Mezitím si připravte čokoládovou náplň. Rozpusťte máslo, sundejte ho z plotny a vmíchejte do něj nalámanou čokoládu. Až se čokoláda úplně rozpustí, přidejte vrchovatou lžíci kakaa.
  8. Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si chlebíkovou formu a vyložte ji pečicím papírem.
  9. Nakynuté těsto vyválejte na přibližně 1 cm vysoký plát. Nezapomeňte si vál pořádně pomoučnit. Na těsto rozetřete čokoládovou náplň a posypte nasekanými lískovými ořechy. Těsto opatrně srolujte, podélně rozkrojte na dvě poloviny a ty pak spleťte do copu (vím, že to může znít složitě, proto níže přikládám video). Propletené těsto přendejte do formy.
  10. Bílky, které vám zbyly z těsta, rozkvedlejte a babku jimi potřete.
  11. Pečte přibližně 25 minut na střední mřížce trouby. Pokud vám zbude bílek, můžete babku během pečení ještě jednou potřít.
  12. Po vytažení z trouby nechte babku chladnout pod utěrkou.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět! 😊

Jak zabalit těsto na babku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *