Jak už jsem na Instagramu avizovala, mám pro vás nový recept na vánoční cukroví, ze kterého se nejspíš stane moje nová každoroční klasika. Je to makové linecké a je výborné s meruňkovou marmeládou . Péct bezlepkové linecké je dost často o nervy, protože má tendenci se víc lámat než klasické lepkové. Proto dělám vždycky radši trochu tlustší těsto a volím menší vykrajovátka (i když na fotkách můžete vidět, že letos jsem trochu zariskovala a zkusila i větší kolečka). U menšího a trochu tlustšího lineckého je vždycky větší jistota, že se lámat nebude.
P.S.: Přemýšlím, že udělám ještě jednu várku a tu slepím mojí milovanou nutellou .
Co budete potřebovat:
- 210 g mouky Schär Universal Mix
- 40 g mandlové mouky
- 2 vrchovaté polévkové lžíce solamylu
- jedno vejce
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- mletý mák (zhruba 30g)
Postup:
- Na vál nasypejte mouky, cukr a solamyl. Uprostřed hromady udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce a přidejte nakrájené máslo (mělo by být vychlazené, takže přímo z lednice). Potom na válu všechny ingredience překrájejte nožem (to pomůže k tomu, aby se ingredience lépe spojily) a rychle zpracujte do těsta. Jako úplně poslední do těsta přisypejte mák a znovu zpracujte.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho aspoň na hodinu do lednice.
- Vychlazené těsto vyválejte. Těsto můžete vyválet buď mezi dvěma pláty pečícího papíru anebo klasicky na válu posypaném moukou (já si posypu moukou vždycky i těsto a váleček). Těsto válím na zhruba půl centimetru široký plát. Nedoporučuju dělat těsto moc tenké, protože potom je větší pravděpodobnost, že se bude cukroví lámat.
- Linecké pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 200°C zhruba 5-10 minut.
- Po upečení počkejte až cukroví úplně vychladne a až potom s ním manipulujte.
Nezapomeňte mi dát vědět, pokud se rozhodnete recept vyzkoušet