Perník

Můj letos poslední vánoční recept. Perník jsem už párkrát zkoušela, ale nějak nikdy nedopadl podle mých představ. Proto mám strašnou radost, že se ten letošní povedl na jedničku a je to další recept, který tu s vámi můžu s klidným svědomím sdílet. Perník jsem pekla v chlebíkové formě. Zdobila jsem rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou, trochou strouhaného kokosu a přidala jsem i pár perníčků, které mám v krabici schované na Vánoce.

Co budete potřebovat:

  • 165 g pohankové mouky
  • 170 g rýžové mouky
  • 140g třtinového cukru
  • 150ml oleje (řepkového nebo kokosového)
  • 400ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • kypřící prášek
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička perníkového koření
  • špetka soli
  • na ozdobu: 100g vysokoprocentní čokolády, strouhaný kokos, perníčky

Postup:

  1. Ingredience z lednice (vejce a mléko) si vyndejte aspoň 30 minut před pečením, aby se jejich teplota přiblížila pokojové.
  2. Nejdřív smíchejte obě mouky s třtinovým cukrem, kakaem, skořicí a perníkovým kořením.
  3. Potom přidejte olej, vejce a zamíchejte.
  4. Jako poslední přichází na řadu mléko, kypřící prášek a špetka soli.
  5. Těsto důkladně promíchejte, ať v něm nejsou hrudky.
  6. Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem.
  7. Perník pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Pokud nebudete péct v chlebíkové formě, ale na plechu, tak stačí péct kratší dobu, jelikož bude vrstva těsta slabší a perník bude dřív hotový. Vždycky radši otestujte špejlí, jestli je perník už hotový.
  8. Až perník vychladne, tak ho můžete z formy vyndat a ozdobit. Já jsem zdobila rozpuštěnou čokoládou, strouhaným kokosem a přidala jsem i pár perníčků. Ozdobit si perník ale samozřejmě můžete čímkoliv chcete.

Určitě mi dejte vědět, pokud se recept rozhodnete vyzkoušet 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *