Slibovaný nový recept je tady! Na donuty pečené v troubě jsem se chystala už dlouho. I když všude najdete spoustu receptů na pečené donuty s použitím kypřicího prášku, já jsem se rozhodla pro variantu s čerstvým droždím. Díky kvásku z čerstvého droždí jsou donuty krásně vláčné a měkoučké (i druhý den). Recept vyjde na 12 donutů. Jedná se o řidší těsto určené k přípravě donutů ve formě (plechu) na donuty.
Co budete potřebovat:
- 170 g rýžové mouky
- 80 g bezlepkové ovesné mouky (nebo pohankové)
- 1/3 kostky čerstvého droždí (to je přibližně 14g)
- 80 g cukru krystal + 1 čajová lžička do kvásku
- 200 ml teplého mléka
- 2 vejce
- 50g rozpuštěného másla + na vymazání plechu (ten případně můžete vymazat i olejem)
Na polevu:
- 150 g čokolády na vaření
- 20 g másla
- nasekané lískové oříšky na posypání
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň půl hodiny předem.
- Ve větší míse smíchejte obě mouky. Mléko nalijte do hrníčku a dejte na třicet vteřin do mikrovlnky, aby bylo teplé.
- Potom si připravte kvásek. Do malé mističky rozdrobte droždí, přidejte čajovou lžičku cukru, lžíci mouky (z té už odvážené směsi rýžové a bezlepkové ovesné, kterou jste si připravili) a tři lžíce teplého mléka (z hrníčku). Vše promíchejte dohromady, přikryjte utěrkou a dejte kvásek na 15 minut kynout na teplé místo.
- Mezitím si důkladně vymažte plech na donuty máslem/olejem (můžete použít olej ve spreji). Také si rozpusťte máslo do těsta, které aspoň stihne trochu vychladnout a nebude úplně horké, až ho budete přidávat do těsta.
- K moukám, které máte připravené v míse, přidejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Potom přilijte polovinu mléka, které vám zbylo v hrníčku a lehce promíchejte. Potom přidejte druhou polovinu mléka a důkladně promíchejte v hladké těsto.
- Těsto nabírejte lžící a dávejte do „důlků“ v plechu na donuty. Každý důlek na donut naplňte zhruba jen do poloviny. Potom plech přikryjte utěrkou a dejte na 45 minut kynout na teplé místo. Jak mají donuty vypadat po vykynutí můžete vidět na první fotce.
- S dostatečným předstihem si předehřejte troubu na 160°C.
- Po vykynutí dejte donuty péct na zhruba 10 – 15 minut.
- Upečené donuty nechte ve formě vychladnout. Potom plech přikryjte utěrkou a opatrně ho otočte a položte na kuchyňskou linku. Všechny donuty by měly snadno vyklouznout z formy.
- Na polevu stačí pozvolna rozpustit čokoládu s máslem. Polevou donuty polijte a zasypejte nasekanými oříšky. Poleva vám s největší pravděpodobností zateče i do otvoru donutu. Donuty proto podeberte třeba nožem a opatrně přemístěte, aby poleva v otvoru nezatuhla.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět do komentářů nebo na Instagram!