Vítám vás u mého bezlepkového reportu ze Švýcarska, který bude stejně tak krátký, jako byl náš výlet do Ženevy. Z výletu do Švýcarka jsem byla trochu nervózní. Znervózňovalo mě, že Švýcarsko není v Evropské unii a neplatí tam tedy některé normy, které nám bezlepkářům dokážou život trochu usnadnit – povinnost vyznačovat alergeny ve složení zvýrazněně a povinnost pro restaurace poskytnou jídelní lístek s uvedenými alergeny.
Napěchovala jsem si proto pro jistotu příruční batůžek chlebem, tyčinkami a vyrazili jsme. Ani research restaurací, který předchází vždycky každému mému výletu, toho tentokrát moc nevyhodil. Ale něco přeci jen…
Našli jsme restauraci, kde k tradičnímu švýcarskému fondue nabízejí bezlepkové pečivo . Měla jsem hroznou radost, že budu moc tuhle jejich klasiku taky ochutnat. Je to restaurace Cafe du Soleil v Ženevě. Fondue tam nabízejí v porci pro dva. Stáli jsme proto před dilematem, jestli se zkusit s obsluhou domluvit na dvou porcích pro jednoho nebo jestli si dát bezlepkové pečivo oba. Máčet v jednom fondue jak lepkové tak bezlepkové pečivo by rozhodně dobré nebylo. Nakonec jsme se rozhodli pro variantu bezlepkového pečiva pro oba. Pečivo sice bylo trochu tvrdší, ale namáčením do teplého sýra se to ztratilo. Fondue jsem měla poprvé v životě, a i když na mě dojem moc neudělalo (je na mě dost slané), tak jsem stejně hrozně ráda, že jsem ho mohla ve Švýcarsku ochutnat.
Asi každý rád v zahraničí ochutnává místní speciality a pro nás celiaky/alergiky je to ještě o to výjimečnější, když najdeme bezlepkovou variantu. A tak po bezlepkovém skořicovém šneku v Kodani si na seznam připisuju fondue v Švýcarsku .