Bezlepková focaccia

Bezlepková focaccia vol. 2 aneb mám tu pro vás vylepšený recept na focacciu! S receptem na bezlepkovou focacciu, který tu u mě na blogu už nějaký čas vysel, jsem nebyla 100% spokojená (o čemž jsem se vám u něj i upřímně zmiňovala). Chtěla jsem ho vylepšit, ale nevěděla jsem jak. Před pár měsíci jsem vymýšlela recept na jiný druh pečiva a těsto nedopadlo vůbec podle mých představ. Nebylo tak pevné jak jsem chtěla, bylo o dost tekutější a nadýchanější, což se mi v daný moment vůbec nehodilo. Nejdřív jsem byla nešťastná, ale pak mi došlo „Počkat… vždyť tohle by mohlo být skvělý těsto na focacciu!“ Při dalším pokusu jsem recept ještě trochu poupravila a voilà! Recept na focacciu byl na světě. Recept vyjde na focacciu o velikosti zhruba 10 x 20 cm.

Co budete potřebovat:

  • 1/3 kostky čerstvého droždí (to je cca 14g)
  • 1 čajová lžička cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce vlažné vody
  • 170 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Schär Universal Mix)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce olivového oleje + na potření
  • sušené bylinky (např. bazalka, tymián,…)

Postup:

  1. Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
  2. Nejprve si připravte kvásek. Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a 2 lžíce vlažné vody. Vše promíchejte a takto připravený kvásek nechte alespoň 15 minut odstát na teplém místě.
  3. Do velké mísy mezitím nasypte mouku a sůl. Potom přidejte obě vejce a olivový olej. Jako poslední k těstu přimíchejte připravený kvásek. Těsto důkladně propracujte. Správně propracované těsto by se mělo začít trochu lepit. Mísu potom přikryjte utěrkou a nechte těsto zhruba 30-40 minut kynout na teplém místě.
  4. Troubu si předehřejte na 160°C. Připravte si pekáček a vyložte ho pečicím papírem.
  5. Těsto přendejte do pekáčku. Navlhčete si ruce a lehce těsto uhlaďte a udělejte v něm prsty důlky. Focacciu posypte bylinkami a zalijte ještě trochou olivového oleje. Focacciu před upečením můžete vidět na první fotce.
  6. Focacciu pečte zhruba 10-15 minut. Jakmile bude mít focaccia lehce opečenou kůrku, tak jí z trouby vyndejte. Při delším pečení by se začala vysoušet. Po upečení focacciu přikryjte utěrkou a nechte ji pod ní chladnout.
  7. Focaccia je nejlepší první den po upečení, proto ji doporučuji spotřebovat do 24h.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi nezapomeňte dát vědět! 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *