Recept na beránka mi tu chyběl, tak ho sem pro příští léta ukládám. Je to recept na mého nejoblíbenějšího ořechového beránka .
Co budete potřebovat:
- 5 vajec
- 100 g třtinového cukru
- 250 ml řepkového oleje
- 180 g bramborového škrobu
- 2 bezlepkové pudinkové prášky
- 75 g nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 balení prášku do pečiva
- špetku soli
Na vymazání formy: olej/máslo + trocha bezlepkové mouky
Na ozdobení: rozpuštěná čokoláda na vaření
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
- Formu na beránka důkladně vymažte olejem/máslem a vysypte bezlepkovou moukou.
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Na těsto nejprve oddělte žloutky od bílků.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
- Žloutky ušlehejte s cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehání přidejte olej, bramborový škrob a pudinkové prášky. Po ušlehání bude mít těsto tužší konzistenci.
- Potom k těstu opatrně postupně přimíchejte sníh z bílků, kterým se těsto krásně „rozředí“. Přidejte nasekané ořechy a jako poslední přimíchejte kypřící prášek a špetku soli.
- Těsto vlijte do formy a dejte do trouby, kterou zmírněte na 180 °C.
- Pečte zhruba 30-40 minut. Vždycky ověřte špejlí, že je těsto propečené.
- Upečeného beránka nechte ještě 5 minut v troubě a až potom ho z formy vyndejte. Vrch formy (tím mám na mysli otevřenou stranu formy) přikryjte prkénkem a opatrně i s formou přetočte. Potom formu nadzvedněte a beránek by měl vyklouznout.
- Beránka můžete nechat „na přírodno“ nebo ho dozdobit polevou/rozpuštěnou čokoládou.
Pokud recept vyzkoušíte, tak se mi nezapomeňte beránkem pochlubit!