Nadýchaný ořechový beránek

Recept na beránka mi tu chyběl, tak ho sem pro příští léta ukládám. Je to recept na mého nejoblíbenějšího ořechového beránka 💗.

Co budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 ml řepkového oleje
  • 180 g bramborového škrobu
  • 2 bezlepkové pudinkové prášky
  • 75 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • špetku soli

Na vymazání formy: olej/máslo + trocha bezlepkové mouky

Na ozdobení: rozpuštěná čokoláda na vaření

Postup:

  1. Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
  2. Formu na beránka důkladně vymažte olejem/máslem a vysypte bezlepkovou moukou.
  3. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  4. Na těsto nejprve oddělte žloutky od bílků.
  5. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  6. Žloutky ušlehejte s cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehání přidejte olej, bramborový škrob a pudinkové prášky. Po ušlehání bude mít těsto tužší konzistenci.
  7. Potom k těstu opatrně postupně přimíchejte sníh z bílků, kterým se těsto krásně „rozředí“. Přidejte nasekané ořechy a jako poslední přimíchejte kypřící prášek a špetku soli.
  8. Těsto vlijte do formy a dejte do trouby, kterou zmírněte na 180 °C.
  9. Pečte zhruba 30-40 minut. Vždycky ověřte špejlí, že je těsto propečené.
  10. Upečeného beránka nechte ještě 5 minut v troubě a až potom ho z formy vyndejte. Vrch formy (tím mám na mysli otevřenou stranu formy) přikryjte prkénkem a opatrně i s formou přetočte. Potom formu nadzvedněte a beránek by měl vyklouznout.
  11. Beránka můžete nechat „na přírodno“ nebo ho dozdobit polevou/rozpuštěnou čokoládou.

Pokud recept vyzkoušíte, tak se mi nezapomeňte beránkem pochlubit! 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *