Čokoládový fondant

Poctivý čokoládový fondant je gastronomický zážitek pro všechny milovníky čokolády 😍. Není ho ani moc těžké udělat v bezlepkové verzi. Do receptu se dává jen lžíce mouky, a proto ani tolik nehraje roli, kterou mouku použijete. Ideální bude některá z těch univerzálních, ať už jedna z bezlepkových univerzálních směsí nebo třeba rýžová či bezlepková ovesná. Já použila univerzální směs od Labety. Recept jako takový není žádná věda. Naopak bych řekla, že patří k těm jednodušším. Jediným zádrhelem je odhadnout správnou délku pečení. Kouzlo fondantu spočívá v tom, že je těsto uvnitř trochu tekuté. V receptu najdete pár tipů, jak toho dosáhnout. Recept vyjde na 6 menších nebo 4 větší fondanty.

Co budete potřebovat:

  • 100g vysokoprocentní čokolády
  • 1 polévková lžíce bezlepkové mouky (já použila Univerzální směs od Labety)
  • 2 střední vejce
  • 70g třtinového cukru
  • 50g másla (rozpuštěného)
  • 30 ml mléka

Postup:

  1. Čokoládu spolu s mlékem rozpusťte ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do větší mísy, přidejte rozpuštěné máslo, polévkovou lžíci mouky, cukr a dvě vejce. Vše důkladně promíchejte.
  2. Těsto naplňte do formiček (já použila silikonové formičky na muffiny) a dejte alespoň na hodinu odstát do lednice. Pokud použijete pevné formičky, tak je nezapomeňte nejdřív vysypat moukou.
  3. Troubu si rozehřejte na 200°C. Až bude trouba rozehřátá, tak do ní dejte připravené fondanty vyndané přímo z lednice (je důležité, aby byly vychlazené). Největším zádrhelem je u fondantů správně odhadnout dobu pečení. Fondanty by se měly péct zhruba 7 minut, ale jelikož každá trouba peče jinak, tak doporučuji dát do trouby nejdřív jeden zkušební fondant. Můj první fondant byl moc přepečený, druhý naopak nedopečený a třetí už byl přesně akorát. Zjistila jsem, že v mé troubě je správná délka pečení zhruba 7 minut a 20 vteřin 😄. Důležité je mít na paměti, že i když už je fondant vyndaný z trouby, ale je stále v horké formičce, tak se pořád ještě trochu „dopéká“. Ideální je hned po vyndání z trouby nožem lehce oddělit kraje fondantu od formičky a rovnou vyklepnout na talíř. Fondant je jeden z mála dezertů, který se jí hned po upečení.
  4. Fondant jsem podávala s borůvkovou omáčkou a skvělý je i se zmrzlinou.

Nezapomeňte mi dát vědět, pokud recept vyzkoušíte 😊.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *