Donuty pečené v troubě

Slibovaný nový recept je tady! Na donuty pečené v troubě jsem se chystala už dlouho. I když všude najdete spoustu receptů na pečené donuty s použitím kypřicího prášku, já jsem se rozhodla pro variantu s čerstvým droždím. Díky kvásku z čerstvého droždí jsou donuty krásně vláčné a měkoučké (i druhý den). Recept vyjde na 12 donutů. Jedná se o řidší těsto určené k přípravě donutů ve formě (plechu) na donuty.

Co budete potřebovat:

  • 170 g rýžové mouky
  • 80 g bezlepkové ovesné mouky (nebo pohankové)
  • 1/3 kostky čerstvého droždí (to je přibližně 14g)
  • 80 g cukru krystal + 1 čajová lžička do kvásku
  • 200 ml teplého mléka
  • 2 vejce
  • 50g rozpuštěného másla + na vymazání plechu (ten případně můžete vymazat i olejem)

Na polevu:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • nasekané lískové oříšky na posypání

Postup:

  1. Ingredience z lednice vyndejte alespoň půl hodiny předem.
  2. Ve větší míse smíchejte obě mouky. Mléko nalijte do hrníčku a dejte na třicet vteřin do mikrovlnky, aby bylo teplé.
  3. Potom si připravte kvásek. Do malé mističky rozdrobte droždí, přidejte čajovou lžičku cukru, lžíci mouky (z té už odvážené směsi rýžové a bezlepkové ovesné, kterou jste si připravili) a tři lžíce teplého mléka (z hrníčku). Vše promíchejte dohromady, přikryjte utěrkou a dejte kvásek na 15 minut kynout na teplé místo.
  4. Mezitím si důkladně vymažte plech na donuty máslem/olejem (můžete použít olej ve spreji). Také si rozpusťte máslo do těsta, které aspoň stihne trochu vychladnout a nebude úplně horké, až ho budete přidávat do těsta.
  5. K moukám, které máte připravené v míse, přidejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Potom přilijte polovinu mléka, které vám zbylo v hrníčku a lehce promíchejte. Potom přidejte druhou polovinu mléka a důkladně promíchejte v hladké těsto.
  6. Těsto nabírejte lžící a dávejte do „důlků“ v plechu na donuty. Každý důlek na donut naplňte zhruba jen do poloviny. Potom plech přikryjte utěrkou a dejte na 45 minut kynout na teplé místo. Jak mají donuty vypadat po vykynutí můžete vidět na první fotce.
  7. S dostatečným předstihem si předehřejte troubu na 160°C.
  8. Po vykynutí dejte donuty péct na zhruba 10 – 15 minut.
  9. Upečené donuty nechte ve formě vychladnout. Potom plech přikryjte utěrkou a opatrně ho otočte a položte na kuchyňskou linku. Všechny donuty by měly snadno vyklouznout z formy.
  10. Na polevu stačí pozvolna rozpustit čokoládu s máslem. Polevou donuty polijte a zasypejte nasekanými oříšky. Poleva vám s největší pravděpodobností zateče i do otvoru donutu. Donuty proto podeberte třeba nožem a opatrně přemístěte, aby poleva v otvoru nezatuhla.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět do komentářů nebo na Instagram!

Donuty po vykynutí na plechu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *