Kokosová „Raffaello“ buchta

Dneska sdílím recept na buchtu, který do naší rodiny přinesla moje babička. Říká se jí „Raffaello“ buchta, ale s Raffaellem má společný asi jen ten kokos 😄. Do bezlepkové verze dávám rýžovou a pohankovou mouku v poměru 2:1. Originální je tenhle recept v tom, že se horká buchta hned po vyndání z trouby zalije smetanou ke šlehání, která ji dodá na vláčnosti. Pokud nemáte příliš rádi sušší buchty, tak by vám tahle mohla vyhovovat. Recept vyjde na pekáček o rozměru 25 x 30 cm.

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 ml řepkového oleje
  • 100 g rýžové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 1 pudinkový prášek
  • 50 ml mléka
  • 1/2 balení kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
  2. Troubu si předehřejte na 180°C. Připravte si pekáček a vyložte ho pečicím papírem.
  3. Žloutky oddělte od bílků.
  4. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  5. Žloutky ušlehejte s třtinovým cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehání přidejte olej, obě mouky, pudinkový prášek a mléko. Přestaňte šlehat a opatrně postupně vařečkou přimíchejte sníh. Jako poslední do těsta přimíchejte kypřící prášek a špetku soli.
  6. Těsto vlijte do pekáčku. Strouhaný kokos smíchejte s vanilkovým cukrem a těsto jím posypejte.
  7. Pečte zhruba 25-30 minut.
  8. Po vyndání z trouby horkou buchtu hned polejte smetanou ke šlehání. Smetana se během pár minut do těsta hezky vsákne a dodá buchtě na vláčnosti. Jen pozor, aby smetana měla pokojovou teplotu. Kdyby byla studená z lednice, tak by se buchta mohla srazit.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět! 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *