Dneska sdílím recept na buchtu, který do naší rodiny přinesla moje babička. Říká se jí „Raffaello“ buchta, ale s Raffaellem má společný asi jen ten kokos . Do bezlepkové verze dávám rýžovou a pohankovou mouku v poměru 2:1. Originální je tenhle recept v tom, že se horká buchta hned po vyndání z trouby zalije smetanou ke šlehání, která ji dodá na vláčnosti. Pokud nemáte příliš rádi sušší buchty, tak by vám tahle mohla vyhovovat. Recept vyjde na pekáček o rozměru 25 x 30 cm.
Co budete potřebovat:
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 150 ml řepkového oleje
- 100 g rýžové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 1 pudinkový prášek
- 50 ml mléka
- 1/2 balení kypřícího prášku
- špetka soli
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
- Troubu si předehřejte na 180°C. Připravte si pekáček a vyložte ho pečicím papírem.
- Žloutky oddělte od bílků.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
- Žloutky ušlehejte s třtinovým cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehání přidejte olej, obě mouky, pudinkový prášek a mléko. Přestaňte šlehat a opatrně postupně vařečkou přimíchejte sníh. Jako poslední do těsta přimíchejte kypřící prášek a špetku soli.
- Těsto vlijte do pekáčku. Strouhaný kokos smíchejte s vanilkovým cukrem a těsto jím posypejte.
- Pečte zhruba 25-30 minut.
- Po vyndání z trouby horkou buchtu hned polejte smetanou ke šlehání. Smetana se během pár minut do těsta hezky vsákne a dodá buchtě na vláčnosti. Jen pozor, aby smetana měla pokojovou teplotu. Kdyby byla studená z lednice, tak by se buchta mohla srazit.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět!