Docela dlouhou dobu jsem nepřidala žádný sladký recept. Tohle jsou sušenky, které mi mamka pekla už od malička a nedávno jsem si na ně vzpomněla. Originální recept je z kukuřičné mouky, ale já jsem se rozhodla k ní přimíchat ještě kaštanovou a chutnají mi tak víc. Recept jsem ještě vylepšila tím, že jsem přidala pekanové ořechy
Co budete potřebovat:
- 250 g kaštanové mouky (nebo kukuřičné)
- 100 g kukuřičné mouky
- 90 g moučkového cukru
- 100 g Hery (nebo másla)
- 70 g pekanových ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1/2 citrónu
- lžička solamylu
- kypřící prášek
- 3 lžíce kakaa
Postup:
- Všechny suché ingredience nasypeme do mísy a zamícháme. Přidáme 50 g nadrcených pekanových ořechů (zbytek si necháme na ozdobu).
- Přidáme obě vejce, Heru a šťávu z poloviny citrónu.
- Pořádně vše zamícháme. Jelikož je směs poměrně tuhá, tak je nejlepší použít ruce, aby se nám těsto hezky spojilo.
- Těsto dáme minimálně na hodinu odpočinout do lednice.
- Potom už záleží na vás, jaký tvar sušenek zvolíte. Můžete dát těsto do strojku na těsto, můžete ho vyválet a vykrajovat nebo prostě ručně vytvarovat kolečka. Sušenky vyskládáme na pečící plech a můžeme ozdobit zbytkem ořechů.
- Pečeme na 190°C zhruba 10-15 minut. Hodně záleží na tom, jak jsou sušenky vysoké. Určitě je doporučuju průběžně kontrolovat, ať nejsou připálené.
Dobrou chuť
Pingback: Bezlepkové máslové sušenky – Glutenfree Denisa