Na pečení domácích sušenek nejsem zrovna expert. Když už se mi povede hezké těsto, tak tomu často nasadím korunu tím, že je v troubě nechám „o chviličku“ déle a jsou téměř na uhel . Do nedávna jsem měla jen jeden osvědčený recept na sušenky z kukuřičné mouky, najdete ho tady. Podle toho mi mamka pekla sušenky už od malička.
Teď jsem poprvé doma vyzkoušela klasické máslové sušenky. Už několikrát jsem slyšela, že na bezlepkové sušenky je skvělá rýžová mouka, takže jsem šla na jistotu. Pro ozvláštnění jsem přidala ještě pohankovou mouku. Pokud vám pohanka nechutná, tak můžete určitě použít jen více rýžové. Recept vyjde přibližně na dva plechy.
Co budete potřebovat:
- 250 g rýžové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 150 g másla (o pokojové teplotě)
- 50 g cukru
- 2 vejce
- na ozdobu: čokoláda, pistácie
Postup:
- Mouky smíchejte s cukrem, vejci a máslem. Pořádně propracujte v tuhé těsto.
- Těsto dejte zhruba na dvě hodiny vychladnout do lednice.
- Z tuhého těsta vytvarujte nejdřív kuličky a z těch potom udělejte placičky.
- Placičky vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte na 180°C do zlatova.
- Až sušenky úplně vychladnou, tak je můžete ozdobit. Já je namočila do rozpuštěné čokolády a posypala nasekanými pistáciemi.
Jinak pistácie mám ze Světa plodů, kde teď platí můj slevový kód glutenfreedeni5 na 5% slevu. Takže pokud sháníte ořechy nebo třeba sušené ovoce, tak tam můžete kouknout.
Nezapomeňte mi dát vědět, pokud recept vyzkoušíte. Z každého komentáře nebo zprávy mám radost .