Můj letos poslední vánoční recept. Perník jsem už párkrát zkoušela, ale nějak nikdy nedopadl podle mých představ. Proto mám strašnou radost, že se ten letošní povedl na jedničku a je to další recept, který tu s vámi můžu s klidným svědomím sdílet. Perník jsem pekla v chlebíkové formě. Zdobila jsem rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou, trochou strouhaného kokosu a přidala jsem i pár perníčků, které mám v krabici schované na Vánoce.
Co budete potřebovat:
- 165 g pohankové mouky
- 170 g rýžové mouky
- 140g třtinového cukru
- 150ml oleje (řepkového nebo kokosového)
- 400ml mléka
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce kakaa
- kypřící prášek
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička perníkového koření
- špetka soli
- na ozdobu: 100g vysokoprocentní čokolády, strouhaný kokos, perníčky
Postup:
- Ingredience z lednice (vejce a mléko) si vyndejte aspoň 30 minut před pečením, aby se jejich teplota přiblížila pokojové.
- Nejdřív smíchejte obě mouky s třtinovým cukrem, kakaem, skořicí a perníkovým kořením.
- Potom přidejte olej, vejce a zamíchejte.
- Jako poslední přichází na řadu mléko, kypřící prášek a špetka soli.
- Těsto důkladně promíchejte, ať v něm nejsou hrudky.
- Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem.
- Perník pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Pokud nebudete péct v chlebíkové formě, ale na plechu, tak stačí péct kratší dobu, jelikož bude vrstva těsta slabší a perník bude dřív hotový. Vždycky radši otestujte špejlí, jestli je perník už hotový.
- Až perník vychladne, tak ho můžete z formy vyndat a ozdobit. Já jsem zdobila rozpuštěnou čokoládou, strouhaným kokosem a přidala jsem i pár perníčků. Ozdobit si perník ale samozřejmě můžete čímkoliv chcete.
Určitě mi dejte vědět, pokud se recept rozhodnete vyzkoušet