Slaný koláč s ricottou a hermelínem

Ještě než se to začne všude hemžit vánočními recepty a fotkami cukroví, tak vám rychle přidám jeden slaný recept. Měla jsem docela problém najít mu správný název. Je to vlastně takový slaný koláč ze slaboučkého bazalkového těsta. Jako náplň jsem dala ricottu, jarní cibulku, plátek šunky, hermelín a osmaženou červenou cibulku. Za pár minut byl celý pryč. Pekla jsem ho ve formě na chleba.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 115 g bezlepkové mouky (tentokrát jsem vyzkoušela Univerzální směs od Labety)
  • 40 g másla
  • 30 g mandlové mouky
  • 1 vejce
  • 2 malé lžičky sušené bazalky
  • sůl, olivový olej

Na náplň:

  • 120 g ricotty
  • 1/2 hermelínu
  • jarní cibulku
  • plátek šunky
  • 1 menší červenou cibuli

Postup:

  1. Máslo vyndejte z lednice dostatečně brzo, aby stihlo změknout.
  2. Z mouky a másla udělejte drobenku. Potom přidejte mandlovou mouku, sůl, bazalku, a jako poslední vejce. Vypracujte v těsto. Pokud by se vám zdálo, že je těsto příliš lepkavé, tak můžete po troškách přisypávat mouku.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho přibližně na hodinu do lednice.
  4. Po vyndání z lednice těsto vyválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru na šířku zhruba půl centimetru. Potom si těsto ze všech stran ořízněte a až budete mít ideální obdélník, tak ho spolu s pečícím papírem opatrně přesuňte do formy (pečící papír si můžete kolem těsta ostříhat, aby vám do formy lépe sedělo). Těsto by ve formě mělo mít aspoň 1 cm vyvýšený okraj.
  5. Dno těsta propíchejte vidličkou, celé těsto pomažte olivovým olejem a dejte péct na 160°C zhruba na 15 minut.
  6. Těsto nechte ve formě vychladnout a potom ho i s papírem opatrně vyndejte. Jako první dejte na těsto ricottu smíchanou s jarní cibulkou a potom kousky šunky a hermelínu. Koláč dejte znovu péct, ale tentokrát už je na chvíli, aby se roztekl sýr.
  7. Mezitím si na pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou červenou cibulku, kterou po vyndání z trouby dejte na vrch koláče.

Recept si samozřejmě můžete upravit podle sebe a dát si tam to, co máte rádi. Každopádně pokud se recept rozhodnete vyzkoušet, tak mi určitě dejte vědět do komentářů nebo na instagram 😊.

2 thoughts on “Slaný koláč s ricottou a hermelínem”

  1. Dobrý den Denisko,
    jsem bezlepkový začátečník a je to velice těžké něco dobrého si připravit. Tento recept mě překvapil a moc jsem si pochutnala. Pouze jsem nedala cibuli, jelikož mi cibule moc nechutná, ale jinak opravdu super a i s těstem se dobře pracovalo.
    Vendy

    1. Dobrý den,
      moc děkuji za komentář 😊. Mám radost, že se recept povedl a držím palce, ať se daří i další bezlepkové recepty.
      Krásné Vánoce, Denisa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *