Slaný koláč s ricottou a rajčaty

Když jsem s blogem začínala (což bylo před půl rokem 😂), tak jsem byla toho názoru, že všechno, co jde udělat domácí, by mělo být domácí. No… Ještě pořád si to myslím, ale zase proč si to občas neulehčit, že? Narážím tím na to, že v tomhle receptu jsem použila koupené bezlepkové listové těsto. Koláče většinou dělám z jednoho univerzálního těsta, ale musím uznat, že s kupovaným listovým těstem se mi pracovalo o dost lépe a netrhalo se tolik. Jestli ho začnu kupovat častěji nevím, ale rozhodně je super, že tu ta možnost je, a že se už i bezlepkové listové těsto dá v obchodě sehnat. Ještě před pár lety jsem si o něm mohla nechat leda tak zdát 😅 .

Co budete potřebovat:

  • 2 – 3 velká rajčata
  • 1 vejce
  • 250 g ricotty
  • 200 g Lučiny
  • 1 vetší mozzarellu
  • listové těsto
  • parmezán a pažitku (na posypání koláče)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200°C .
  2. Vyválejte listové těsto a vyložte jím dno a strany formy na koláč. Formu jsem nevymazala a těsto se mi nepřichytilo (pro jistotu samozřejmě můžete formu vymazat). Potom těsto na dně formy lehce propíchejte vidličkou a dejte na 8 minut do vyhřáté trouby.
  3. Mezitím si ve větší míse smíchejte ricottu, Lučinu, vejce a 3/4 mozzarelly (zbytek mozzarelly si nechte na posypání). Dále přidejte sůl a pepř. Případně můžete přidat i nějaké bylinky, které máte rádi.
  4. Směs potom nalijte do formy s těstem, uhlaďte a na vrch pokládejte na plátky nakrájená rajčata. Je důležité počítat s tím, že rajčata pustí hodně vody. Proto je dobré plátky nejdříve trochu „odvodnit“ pomocí papírových ubrousků. Nakonec koláč posypejte zbytkem mozzarelly, parmezánem a pažitkou.
  5. Koláč potom znovu dejte do rozehřáté trouby na zhruba 20 až 30 minut. Po vyndání z trouby je potřeba ho nechat úplně vychladnout.

Dobrou chuť 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *