Přeju vám všem krásnou první adventní neděli. Strašně jsem se těšila až začnu konečně dávat vánoční recepty na blog. Plánovala jsem to už od léta . Chtěla bych vám sem dát každou adventní neděli jeden recept na cukroví. Ono kdo ví, jak to dopadne, protože se určitě může stát, že se mi to pečení úplně nevydaří (jsem přeborník v pálení cukroví a sušenek ). Řekla jsem si ale, že když vám to sem napíšu, tak pak aspoň budu mít větší motivaci to dodržet. Takže tady máte můj první recept na cukroví a jsou to perníčky. Nejsou to klasické perníčky, ale spíš taková zdravější verze z mandlové a pohankové mouky. Recept vyjde na dva plechy.
Co budete potřebovat:
- 180 g mandlové mouky
- 80 g pohankové mouky
- 60 g změklého másla (nebo kokosového oleje)
- 2 menší vejce
- 2 polévkové lžíce medu
- 75 g třtinového cukru
- kypřící prášek
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 až 2 čajové lžičky perníkového koření
- 1 čajová lžička jedlé sody
- špetka soli
Postup:
- Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny. Potom přidejte med, jedno vejce a změklé máslo. Pokud se těsto hodně lepí, tak ještě přisypte trochu pohankové mouky. Správnou konzistenci těsta poznáte podle toho, že z něj jde vytvarovat válec, který potom dejte zhruba na hodinu do lednice.
- Teď přijde ta nejtěžší část: vyválet těsto. Počítejte s tím, že se bude hodně lepit. Je potřeba si posypat moukou vál, váleček i těsto a to pokaždé, když půjdete válet novou várku. Problém můžete vyřešit i tím, že nebudete vykrajovat, ale vytvarujete z těsta malé kuličky, které dáte už jen na pečící papír a lehce promáčknete vidličkou.
- Na plechu vyloženém pečícím papírem už perníčky jen potřete vejcem a dejte péct na 175°C zhruba na 7 až 10 minut.
- Potom perníčky nechte úplně vychladnou a půjdou z pečicího papíru hezky odloupnout.