Jak už možná víte, jsem celiak od narození. Když jsem byla malá, tak v obchodech ještě nebyl moc velký výběr bezlepkových sušenek, muffinů a podobně. Mamka mi proto často pekla domácí sušenky a různé buchty. Tuhle mramorovou buchtu jsem jako malá jedla hrozně často a i teď si jí ráda čas od času upeču. Ono když se člověk podívá občas na složení bezlepkových muffinů a různých buchet v obchodě, tak vlastně zjistí, že je tam tak o polovinu víc ingrediencí než by muselo a domácí pečení je prostě vždycky lepší . Většinou jí pečeme v bábovkové formě, ale tentokrát jsem udělala výjimku a použila dortovou formu.
Co budete potřebovat:
- 5 vajec
- 125 g cukru
- 200 g bramborového škrobu
- 250 ml oleje (já dala zhruba 150 ml rozpuštěného kokosového oleje a 100 ml klasického oleje, ale určitě můžete použit i jenom kokosový nebo jenom normální)
- 2 pudingové prášky (kupuji od značky Dr. Oetker)
- 1/2 prášku do pečiva
- vanilkový cukr
- špetku soli
- kakao (podle chuti)
Postup:
- Na kuchyňskou linku si připravíme všechny potřebné ingredience. Oddělíme žloutky od bílků.
- Jako první ušleháme žloutky s cukrem a postupně přilijeme olej. Pořád šleháme a přidáme bramborový škrob, pudingové prášky, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
- Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho přimícháme k těstu.
- Pokud máte klasickou formu a ne silikonovou, tak je potřeba ji vymazat olejem a vysypat moukou. Do vysypané formy nalijeme zhruba polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta přimícháme kakao. Záleží na vás kolik kakaa přidáte. Doporučuju kakao přidávat po troškách a vždycky zamíchat, aby bylo vidět jak moc kakaové těsto bude.
- Kakaovou polovinu těsta přilijeme do formy a pečeme na 200 °C zhruba 30 minut.
Dobrou chuť
Pingback: Velikonoční sušenky – Glutenfree Denisa
Pingback: Makovec se švestkami – Glutenfree Denisa
Pingback: Bezlepkové Velikonoce – Glutenfree Denisa