Recept na polévku byste tady asi nečekali. Včera jsem dělala můj oblíbený zeleninový krém a říkala jsem si, proč se o recept nepodělit. Ze smetanových polévek je tohle asi moje nejoblíbenější (i když dýňovka jí statečně konkuruje ).V receptu nečekejte nic složitého. Mojí jedinou „vychytávkou“ je to, že zeleninu nejdřív upeču. Poměr zeleniny většinou hádám od oka.
Co budete potřebovat:
- 340 g brambor
- 180 g mrkve
- 140 g celeru
- 100 g petržele
- 1 menší cibule
- 1,5 litru vývaru nebo předvařené vody (já dávám vodu předvařenou v rychlovarné konvici)
- smetana ke šlehání
- olej (olivový nebo řepkový), čerstvá petrželka
Potřebuješ variantu bez laktózy? Pro variantu bez laktózy můžete místo smetany přidat zhruba 200 ml kokosového mléka v plechovce. Často ho místo smetany přidávám i já, protože polévce dodá lehce nasládlou chuť.
Postup
- Zeleninu oloupejte, umyjte a nakrájejte na kousky. Kousky zeleniny naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a pečte na 180°C dokud zelenina nezměkne.
- Do hrnce na polévku nalijte trochu oleje a usmažte cibulku. Přidejte upečenou zeleninu, kterou můžete chvilku jen tak restovat. Potom přilijte vodu/vývar a zhruba 15 minut povařte.
- Hrnec sundejte z plotny a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Na závěr přimíchejte smetanu a nasekanou petrželku.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět do komentářů nebo na instagram
Sledujem ťa na instagrame a dnes som sa konečne dostala na tvoj blog a vyskúšala hneď dva recepty naraz. A to tento zeleninový krém a “šátečky” s tvarohom. Bolo to výborné a hlavne to cesto chutilo skvelo! (Som celiatička 5rokov a veľa vecí mi nechutí lebo sú suché alebo zvláštne chutia) Určite vyskúšam aj ďaľšie tvoje recepty!❤️
To mám hroznou radost! Moc děkuju za zpětnou vazbu, je to pro mě důležité. Snad budou chutnat i další recepty ❤️