Jednoduchý zeleninový krém

Recept na polévku byste tady asi nečekali. Včera jsem dělala můj oblíbený zeleninový krém a říkala jsem si, proč se o recept nepodělit. Ze smetanových polévek je tohle asi moje nejoblíbenější (i když dýňovka jí statečně konkuruje 😄).V receptu nečekejte nic složitého. Mojí jedinou „vychytávkou“ je to, že zeleninu nejdřív upeču. Poměr zeleniny většinou hádám od oka.

Co budete potřebovat:

  • 340 g brambor
  • 180 g mrkve
  • 140 g celeru
  • 100 g petržele
  • 1 menší cibule
  • 1,5 litru vývaru nebo předvařené vody (já dávám vodu předvařenou v rychlovarné konvici)
  • smetana ke šlehání
  • olej (olivový nebo řepkový), čerstvá petrželka

Potřebuješ variantu bez laktózy? Pro variantu bez laktózy můžete místo smetany přidat zhruba 200 ml kokosového mléka v plechovce. Často ho místo smetany přidávám i já, protože polévce dodá lehce nasládlou chuť.

Postup

  1. Zeleninu oloupejte, umyjte a nakrájejte na kousky. Kousky zeleniny naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a pečte na 180°C dokud zelenina nezměkne.
  2. Do hrnce na polévku nalijte trochu oleje a usmažte cibulku. Přidejte upečenou zeleninu, kterou můžete chvilku jen tak restovat. Potom přilijte vodu/vývar a zhruba 15 minut povařte.
  3. Hrnec sundejte z plotny a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Na závěr přimíchejte smetanu a nasekanou petrželku.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět do komentářů nebo na instagram 😊

2 thoughts on “Jednoduchý zeleninový krém”

  1. Sledujem ťa na instagrame a dnes som sa konečne dostala na tvoj blog a vyskúšala hneď dva recepty naraz. A to tento zeleninový krém a “šátečky” s tvarohom. Bolo to výborné a hlavne to cesto chutilo skvelo! (Som celiatička 5rokov a veľa vecí mi nechutí lebo sú suché alebo zvláštne chutia) Určite vyskúšam aj ďaľšie tvoje recepty!❤️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *