Konečně přidávám taky nějaký tematický velikonoční recept. Ne že bych Velikonoce neměla ráda. Vždycky se těším na barvení vajíček a celkově na tu sváteční atmosféru. Každopádně, co se týče pečení a vaření, tak velikonoce (na rozdíl od Vánoc) moc neprožívám. Před pár dny jsem aspoň dostala nápad na tyhle roztomilý zajíčky a ty jsem prostě musela upéct. Těsto je hodně podobné lineckému (akorát jsem přidala i trochu mandlové mouky) a na ozdobu jsem použila Schoko-Bons bonbony od značky Kinder, které jsou bezlepkové.
Jinak pokud máte třeba první bezlepkové Velikonoce nebo se vám ještě nepodařilo najít ideální recept na beránka, tak mám pro vás dva tipy. Beránka doma pečeme každý rok, ale recept na blog dávat nebudu. Pečeme ho totiž z úplně stejného bábovkového těsta, které jsem na blog už dávala. Najdete ho tady, jen ho udělejte bez kakaa. My letos asi zkusíme změnu a beránka upečeme z ořechového těsta, které najdete tady. Oba recepty akorát vystačí na velkou formu na beránka.
A teď už k receptu na sušenky.
Co budete potřebovat:
- 210 g mouky Schär universal
- 40 g mandlové mouky
- 2 vrchovaté polévkové lžíce solamylu
- jedno vejce
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g vysokoprocentní čokolády
- balíček bonbónů Schoko-Bons
Postup:
- Na vál nasypejte mouky, cukr a solamyl. Uprostřed hromady udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce a přidejte nakrájené máslo (mělo by být vychlazené, takže přímo z lednice). Potom na válu všechny ingredience překrájejte nožem (musím říct, že tenhle trik je pro mě novinka, ale těsto se povedlo, tak na tom možná něco je) a rychle zpracujte do těsta.
- Těsto potom zabalte do potravinářské fólie a aspoň na hodinu dejte do lednice.
- Vychlazené těsto vyválejte. Vždycky, když válím bezlepkové těsto, tak si posypu moukou všechno, co jde (takže vál, váleček a i to těsto), aby se mi nepřilepilo. Těsto jsem vyválela, aby bylo přibližně půl centimetru vysoké, ale záleží na vás jak tenké sušenky chcete mít.
- Z těsta vykrájejte sušenky. Já jsem jim špejlí udělala i oči, nos a fousky. Sušenky pečte na plechu s pečícím papírem na 200°C zhruba 5-10 minut.
- Po upečení nechte sušenky úplně vychladnout. Ve vodní lázni si rozehřejte kousek vysokoprocentní čokolády. Bonbony Schoko-Bons překrájejte napůl. Plochou stranu vždycky nožem pomažte rozpuštěnou čokoládou a přilepte k sušence.
Určitě mi nezapomeňte dát vědět, když recept vyzkoušíte. Můžete mi napsat do komentářů nebo na instagram. Z každé zprávy mám hroznou radost!
Pingback: Velikonoční mandlovo-ovesné sušenky – Glutenfree Denisa