Dneska pro vás mám recept na takové „cukroví na poslední chvíli“. Jsou to nepečené kuličky z čokolády, kokosového mléka a arašídového másla. Recept je opravdu jednoduchý. Použila jsem čokoládu s obsahem 70 % kakaa, což může být pro spoustu lidí moc hořké. Jestli máte radši sladší čokoládu, tak doporučuju použít kvalitní mléčnou čokoládu. U arašídového másla je důležité, aby mělo ve složení opravdu jen 100 % arašídy (takových už je v obchodech dneska spousta a určitě ho seženete ve zdravé výživě).
Co budete potřebovat:
- 150 g čokolády
- 150 ml kokosového mléka v plechovce
- 60 ml čekankového sirupu
- 180 ml arašídového másla (ideálně 100% z arašídů)
- 1 čajová lžička rozpustné kávy
- 150 g celých lískových ořechů
- na obalení: nemleté ořechy, strouhaný kokos, nadrcené sušené jahody
Postup:
- Čokoládu s trochou kokosového mléka rozehřejte ve vodní lázni.
- Až se čokoláda rozpustí, tak jí sundejte z plotny a přidejte zbytek kokosového mléka, lžičku rozpustné kávy, čekankový sirup a arašídové máslo. Všechno důkladně promíchejte a nechte vychladnout. Až směs vychladne, tak jí dejte ještě zhruba na dvě hodiny do lednice.
- Z tuhé směsi potom vytvarujte malou placičku, doprostřed dejte celý lískový ořech a vytvarujte kuličku. Každou kuličku potom obalte v namletých oříškách, strouhaném kokosu nebo třeba rozdrceném sušeném ovoci. Obalovat můžete úplně v čemkoliv co vás napadne.
- Kuličky skladujte v lednici.
Nezapomeňte mi dát vědět pokud recept vyzkoušíte. Zároveň bych vám ráda popřála krásné a klidné Vánoce. Ať si všichni v rámci možností užijeme pohodové Vánoce, protože letos si je opravdu zasloužíme
Muzu nejak nahradit cekankovy sirup prosim?
Určitě můžete čekankový nahradit jiným sirupem (javorovým, datlovým…). Cukr nebo med bych do tohoto receptu spíš nedoporučovala 🙂.