Říkala jsem si, že by to chtělo zase nějaký slaný recept. Ideálně recept, ze kterého bude cítit jaro, když už je posledních pár dní konečně cítit i venku. O slané muffiny jsem se už párkrát pokoušela, ale upřímně mi nikdy moc nechutnaly a přišly mi dost suché. Proto jsem tentokrát vsadila na cuketu, která obsahuje hodně vody a vždycky dodá každému těstu vláčnost. Cuketa je sama o sobě bez chuti, a proto je třeba do každého receptu, ve kterém hraje hlavní roli, přidat nějakou další výraznou ingredienci. Do muffinů jsem přidala čerstvou bazalku a sýr feta. Muffiny mi přijdou super samotné nebo třeba i jako příloha k masu. Mouku jsem použila cizrnovou, ale určitě můžete použít rýžovou nebo bezlepkovou ovesnou. Recept vyjde zhruba na 6 muffinů.
Co budete potřebovat:
- 1 menší cuketa
- 50g cizrnové mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé bazalky
- 1/2 balení kypřícího prášku
- sýr feta
- sůl, pepř
Postup:
- Cuketu oloupejte, rozkrojte na půl, vydlabejte zrníčka a nastrouhejte.
- K nastrouhané cuketě přidejte mouku, vejce, olivový olej, sůl, pepř a nasekanou čerstvou bazalku. Nakonec přimíchejte kypřící prášek.
- Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové formičky. Košíčky naplňte do 2/3 těstem a doprostřed každého zatlačte jeden čtvereček feta sýru.
- Pečte na 180°C zhruba 20 minut.
- Muffiny nechte úplně vychladnout a až potom je můžete vyndat z košíčků.
Nezapomeňte mi dát vědět, pokud recept vyzkoušíte .
cuketu nastrouhat nahrubo nebo najemno? Děkuji
Strouhám nahrubo 🙂