K Vánocům jsem dostala krásnou keramickou formu na bábovku a na Instagramu jsem vám slíbila, že vymyslím nějaký nový recept na bábovku. No jak vidíte, dalo mi to docela zabrat. Od začátku jsem věděla, že to bude tvarohová bábovka. Zkoušela jsem různé mouky v různých poměrech. Zkoušela jsem různé postupy (např. jestli oddělit žloutky od bílků nebo ne). Zkoušela jsem vynechávat a přidávat různé další přísady (třeba pudinkový prášek).
Mám hroznou radost, že vám konečně můžu představit ten můj finální recept číslo jedna. Vyhrála nakonec kombinace rýžové a mandlové mouky. Díky tvarohu je bábovka krásně vláčná.
Co budete potřebovat:
- 150g mandlové mouky
- 100g rýžové mouky
- 250g tvarohu ve vaničce
- 5 vajec
- 120ml oleje
- 125g třtinového cukru
- 2 pudinkové prášky
- kypřící prášek
- kakao
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehaní přidejte olej, tvaroh, pudinkové prášky, obě mouky a kypřící prášek. Nakonec opatrně přimíchejte sníh.
- Polovinu těsta odlejte do druhé mísy a přimíchejte do ní kakao. Kakao přidávám postupně od oka podle barvy. Kakaem se těsto trochu zahustí, takže je lepší do kakaové poloviny přidat trochu mléka, aby byly obě poloviny těsta přibližně stejně husté.
- Formu na bábovku vysypejte moukou nebo strouhankou. Aby měla bábovka hezký mramorový efekt, tak vždycky po troškách liju do formy střídavě světlou a tmavou polovinu těsta.
- Pečte na 180°C zhruba 30- 40 minut.
Určitě mi dejte vědět pokud recept vyzkoušíte .
Výborná 🙂
Dobry den,
chcem sa opytat na Vase ceske pudingove prasky = to su slovenske Zlate klasy? Mozete mi ich odfotit a poslat na e-mail.
Dakujem a prajem pekny den.
S pozdravom
Dagmar Zacharova
Hezký den, pudingové prášky používám od Dr. Oetker, Zlaté klasy neznám 🙂
Mockrát děkuji za skvělý recept! Dnes jsem ji s menší obměnou vyzkoušela a určitě ne naposledy! Do těsta jsem přidala citronovou kůru a šťávu (k tvarohu se dle mě báječně hodí) a namísto kakaa (nebyla tedy mramorová) rozinky namočené v rumu. Velká dobrota!
Peču nejraději z jednodruhových muk, než směsí (které obsahují kdoví co). Propašovala jsem tam i trochu celozrnné pohankové na úkor mandlové mouky a vubec to nejde poznat. Opravdu skvělá záležitost a recept si ukládám 🙏😉 krásný den H.
To mě opravdu těší, tenhle recept patří k mým nejoblíbenějším 😊. Citronová kůra a rozinky zní skvěle! A celozrnnou pohankovou mouku si musím taky sehnat.😄
Dobry den,taky vse pecu z jednodruhovych muk,kupovane smesi vubec nekupuji,mam k tomu nejaky odpor,ze je to jen chemicka sloucenina nic vic 🙂 ja si teda vse melu v mlynku,takze si myslim,ze je docela dost poznat rozdil…pohankova mouka cerstve namleta uplne jinak voni nez kupovana pohankova mouka a to jsem tech znacek na zkousku uz vyzkousela….mandlovou mouku vubec jeste neznam jak se chova pri peceni,neni prosim babovka treba moc dusiva,nebo nerozpada se treba uz v puse? Jinak vypada nadherne,jen ta cena te mandlove teda je trochu nekde jinde….nejdou treba jen namlet mandle? To asi nepujde,chapu 🙂 Dekujiiii.
jaké příchutě prosím pudingové prášky? Vanilkové? Děkuji
Ano,vanilkové 😊
Děkuji Vám za tento recept.Opět výborná buchta,kterou pečeme dost často😊Postupně chci zkusit každý receptík😊
Já děkuju za komentář😊. Tak snad se budou líbit i další recepty,které chystám 😍.
Moc mi to pomáhá 😊Já sama mám strach experimentovat😁Tak děkuji za inspiraci.Zatím nejlepší recepty🥳🥳
Co se stane, když nedám kakao, bohužel ho nemůžu 🙁
Děkuji!
Nestane se nic, kakao je v receptu jen pro ozvláštnění😊