Makové linecké

Jak už jsem na Instagramu avizovala, mám pro vás nový recept na vánoční cukroví, ze kterého se nejspíš stane moje nová každoroční klasika. Je to makové linecké a je výborné s meruňkovou marmeládou 😍. Péct bezlepkové linecké je dost často o nervy, protože má tendenci se víc lámat než klasické lepkové. Proto dělám vždycky radši trochu tlustší těsto a volím menší vykrajovátka (i když na fotkách můžete vidět, že letos jsem trochu zariskovala a zkusila i větší kolečka). U menšího a trochu tlustšího lineckého je vždycky větší jistota, že se lámat nebude.

P.S.: Přemýšlím, že udělám ještě jednu várku a tu slepím mojí milovanou nutellou 😄.

Co budete potřebovat:

  • 210 g mouky Schär Universal Mix
  • 40 g mandlové mouky
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce solamylu
  • jedno vejce
  • 125 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • mletý mák (zhruba 30g)

Postup:

  1. Na vál nasypejte mouky, cukr a solamyl. Uprostřed hromady udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce a přidejte nakrájené máslo (mělo by být vychlazené, takže přímo z lednice). Potom na válu všechny ingredience překrájejte nožem (to pomůže k tomu, aby se ingredience lépe spojily) a rychle zpracujte do těsta. Jako úplně poslední do těsta přisypejte mák a znovu zpracujte.
  2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho aspoň na hodinu do lednice.
  3. Vychlazené těsto vyválejte. Těsto můžete vyválet buď mezi dvěma pláty pečícího papíru anebo klasicky na válu posypaném moukou (já si posypu moukou vždycky i těsto a váleček). Těsto válím na zhruba půl centimetru široký plát. Nedoporučuju dělat těsto moc tenké, protože potom je větší pravděpodobnost, že se bude cukroví lámat.
  4. Linecké pečte na plechu vyloženém pečícím papírem na 200°C zhruba 5-10 minut.
  5. Po upečení počkejte až cukroví úplně vychladne a až potom s ním manipulujte.

Nezapomeňte mi dát vědět, pokud se rozhodnete recept vyzkoušet 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *