Pomalu nám končí sezóna drobného ovoce a já mám pro vás tip, jak spotřebovat přebytky. Tyhle mandlové galetky si můžete naplnit jakýmkoliv ovocem, které zrovna máte doma. Na zahradě u mojí babičky se letos urodilo spoustu malin. Mrazák už je plný a já pořád vymýšlím, co se zbytkem. Po několika receptech, které už tady na blogu jsou (třeba jogurtový koláč, malinové muffiny, bublanina…), přišla řada i na galetky. U galetek jsem se vždycky bála, aby okraje nebyly moc tvrdé a suché. Podle tohoto receptu jsou ale i druhý den po upečení hezky vláčné. Recept vyjde zhruba na 5 galetek (o průměru cca 15cm).
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250g mandlové mouky
- 60g rýžové mouky
- 1 vejce
- 120g másla (pokojové teploty)
- 50g třtinového cukru
Na náplň:
- 100g zakysané smetany
- 1 vejce
- 25g třtinového cukru
- 250g ovoce (já tentokrát použila maliny a borůvky)
Postup:
- Nejprve si udělejte těsto. Smíchejte obě mouky s cukrem. Potom přidejte jedno vejce, pokrájené máslo (pokojové teploty) a zpracujte v těsto. Pokud by se těsto příliš lepilo na ruce, tak můžete po troškách přidávat ještě rýžovou mouku. Zpracované těsto dejte vychladit alespoň na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Na tu stačí jen prošlehat ručním mixérem zakysanou smetanu s vejcem a cukrem.
- Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pečícím papíře na přibližně půl centimetru široký plát. Vezměte misku zhruba o průměru 17 cm a vrchem misky naznačte do těsta kružnice. Kružnice potom vykrojte třeba nožem. Okolní těsto dejte na stranu – můžete ho znovu vyválet na další galetky. Já ze zbytku těsta vytvarovala sušenky a ty byly taky super (jednu sušenku můžete vidět na fotce vedle kafe) .
- Na každé kolečko z těsta dejte přibližně dvě lžíce smetanové náplně a vyskládejte ovoce. Okraje těsta potom pomocí nože odlepte od papíru a opatrně přehněte dovnitř, čímž vytvoříte vyvýšené kraje galetek. Okraje galetek potřete trochou rozpuštěného másla a posypte nasekanými mandlemi. Potom galetky i s pečícím papírem přendejte na plech.
- Pečte na 180°C do zlatova (zhruba asi 20 minut).
Pokud galetky vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět .