Mandlové galetky s ovocem

Pomalu nám končí sezóna drobného ovoce a já mám pro vás tip, jak spotřebovat přebytky. Tyhle mandlové galetky si můžete naplnit jakýmkoliv ovocem, které zrovna máte doma. Na zahradě u mojí babičky se letos urodilo spoustu malin. Mrazák už je plný a já pořád vymýšlím, co se zbytkem. Po několika receptech, které už tady na blogu jsou (třeba jogurtový koláč, malinové muffiny, bublanina…), přišla řada i na galetky. U galetek jsem se vždycky bála, aby okraje nebyly moc tvrdé a suché. Podle tohoto receptu jsou ale i druhý den po upečení hezky vláčné. Recept vyjde zhruba na 5 galetek (o průměru cca 15cm).

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250g mandlové mouky
  • 60g rýžové mouky
  • 1 vejce
  • 120g másla (pokojové teploty)
  • 50g třtinového cukru

Na náplň:

  • 100g zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 25g třtinového cukru
  • 250g ovoce (já tentokrát použila maliny a borůvky)

Postup:

  1. Nejprve si udělejte těsto. Smíchejte obě mouky s cukrem. Potom přidejte jedno vejce, pokrájené máslo (pokojové teploty) a zpracujte v těsto. Pokud by se těsto příliš lepilo na ruce, tak můžete po troškách přidávat ještě rýžovou mouku. Zpracované těsto dejte vychladit alespoň na 30 minut do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. Na tu stačí jen prošlehat ručním mixérem zakysanou smetanu s vejcem a cukrem.
  3. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pečícím papíře na přibližně půl centimetru široký plát. Vezměte misku zhruba o průměru 17 cm a vrchem misky naznačte do těsta kružnice. Kružnice potom vykrojte třeba nožem. Okolní těsto dejte na stranu – můžete ho znovu vyválet na další galetky. Já ze zbytku těsta vytvarovala sušenky a ty byly taky super (jednu sušenku můžete vidět na fotce vedle kafe) 😍.
  4. Na každé kolečko z těsta dejte přibližně dvě lžíce smetanové náplně a vyskládejte ovoce. Okraje těsta potom pomocí nože odlepte od papíru a opatrně přehněte dovnitř, čímž vytvoříte vyvýšené kraje galetek. Okraje galetek potřete trochou rozpuštěného másla a posypte nasekanými mandlemi. Potom galetky i s pečícím papírem přendejte na plech.
  5. Pečte na 180°C do zlatova (zhruba asi 20 minut).

Pokud galetky vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět 😊.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *