Meruňkový koláč z jáhlové mouky

Věřte tomu nebo ne, ale bezlepkových druhů mouk je daleko víc než těch s lepkem. Ve finále má člověk stejně jen svých pár oblíbených, které rád používá, ale já jednou za čas ráda vyzkouším i nějakou novou. Doma jsem už dlouho měla připravenou jáhlovou mouku, a tak jsem zkusila tenhle koláč s meruňkami. Musím říct, že je to jeden z nejvíc nadýchaných dezertů, co se mi kdy povedl. Pokud půjdete někdy v obchodě kolem jáhlové mouky, tak jí zkuste vzít, je to příjemná změna. Pokud vás recept zaujal, ale nechcete použít zrovna jáhlovou mouku, tak můžete zkusit rýžovou nebo třeba bezlepkovou ovesnou. Koláč jsem pekla ve formě o průměru 20 cm. 

Co budete potřebovat:

  • 150g jáhlové mouky (použila jsem tuhle od Labety)
  • 70g mandlové mouky (nebo namletých mandlí) 
  • 50g třtinového cukru 
  • 2 vejce 
  • 150 ml mléka 
  • kypřící prášek
  • meruňky

volitelné: kešu ořechy na ozdobu

Postup:

  1. Ingredience z lednice si vyndejte aspoň 30 minut předem. 
  2. Postup je naprosto jednoduchý. Jako první dejte do mísy všechny sypké suroviny a promíchejte. Potom přidejte vejce, mléko a znovu důkladně promíchejte.
  3. Formu vyložte pečícím papírem nebo vysypte moukou. Těsto nalijte do formy a na vrch vyskládejte meruňky rozkrojené na půl (případně ještě ozdobte kešu ořechy). 
  4. Pečte na 170°C přibližně 30-40 minut.

Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě nezapomeňte dát vědět. 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *