Nadýchaná roláda s jahodami

Poslední dobou jsem přidávala relativně zdravé recepty. No a tak jsem si řekla, že nastal čas to porušit 😄. Tuhle roládu děláme doma už léta. Doporučila bych jí především těm, kteří mají rádi lehké dezerty. Je dobré roládu sníst během prvních dvou dnů, kdy je těsto nejnadýchanější a celkově nejlepší. U nás se ale roláda většinou ani druhého dne nedožije 😄.

Co budete potřebovat:

  • 2 zakysané smetany (400 ml)
  • 2 smetany ke šlehání (400 ml)
  • jeden vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • 5 vajec
  • 2 velké lžíce solamylu
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • jahody na ozdobu

Postup:

  1. Jako první si uděláme smetanovou náplň. Ušleháme obě smetany ke šlehání. Potom je smícháme se zakysanými smetanami a vanilkovým cukrem. Náplň dáme do lednice a mezitím si uděláme těsto.
  2. Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh.
  3. Pořádně umyjeme citrón a nastrouháme si cca půl lžičky citrónové kůry (na kůru je nejlepší použít bio citrón). V malé mističce si potom smícháme citrónovou kůru s cukrem a solamylem.
  4. Do sněhu začneme postupně po jednom přimíchávat žloutky. Nakonec přimícháme i směs kůry, cukru a solamylu. Opatrně vše zamícháme.
  5. Plech si vyložíme pečícím papírem, který ještě potřeme kapkou oleje (je to důležité proto, aby se nám křehké těsto nepřichytilo k papíru). Na papír rozprostřeme těsto tak, aby vznikla cca dvoucentimetrová vrstva.
  6. Pečeme zhruba 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
  7. Po vyndání z trouby je potřeba teplé těsto zamotat. Já vždycky těsto zamotám do utěrky (né moc utaženě, spíše volněji) a nechám na pár minut vychladnout. Když už je těsto jen vlažné, tak ho rozmotáme, roládu naplníme a zase zamotáme. Zamotanou roládu potřeme zbytkem náplně a ozdobíme jahodami.
  8. Roládu je potřeba po celou dobu skladovat v ledničce .

Dobou chuť 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *