Poslední dobou jsem přidávala relativně zdravé recepty. No a tak jsem si řekla, že nastal čas to porušit . Tuhle roládu děláme doma už léta. Doporučila bych jí především těm, kteří mají rádi lehké dezerty. Je dobré roládu sníst během prvních dvou dnů, kdy je těsto nejnadýchanější a celkově nejlepší. U nás se ale roláda většinou ani druhého dne nedožije .
Co budete potřebovat:
- 2 zakysané smetany (400 ml)
- 2 smetany ke šlehání (400 ml)
- jeden vanilkový cukr
- 100 g cukru
- 5 vajec
- 2 velké lžíce solamylu
- 1/2 lžičky citrónové kůry
- jahody na ozdobu
Postup:
- Jako první si uděláme smetanovou náplň. Ušleháme obě smetany ke šlehání. Potom je smícháme se zakysanými smetanami a vanilkovým cukrem. Náplň dáme do lednice a mezitím si uděláme těsto.
- Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh.
- Pořádně umyjeme citrón a nastrouháme si cca půl lžičky citrónové kůry (na kůru je nejlepší použít bio citrón). V malé mističce si potom smícháme citrónovou kůru s cukrem a solamylem.
- Do sněhu začneme postupně po jednom přimíchávat žloutky. Nakonec přimícháme i směs kůry, cukru a solamylu. Opatrně vše zamícháme.
- Plech si vyložíme pečícím papírem, který ještě potřeme kapkou oleje (je to důležité proto, aby se nám křehké těsto nepřichytilo k papíru). Na papír rozprostřeme těsto tak, aby vznikla cca dvoucentimetrová vrstva.
- Pečeme zhruba 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
- Po vyndání z trouby je potřeba teplé těsto zamotat. Já vždycky těsto zamotám do utěrky (né moc utaženě, spíše volněji) a nechám na pár minut vychladnout. Když už je těsto jen vlažné, tak ho rozmotáme, roládu naplníme a zase zamotáme. Zamotanou roládu potřeme zbytkem náplně a ozdobíme jahodami.
- Roládu je potřeba po celou dobu skladovat v ledničce .
Dobou chuť