Recept na domácí sorbet

Snad ještě nejdu s křížkem po funuse, vzhledem k tomu, že už je víc jak polovina léta za námi. V minulosti už jsem se párkrát snažila o domácí zmrzlinu, ale výsledek nikdy nebyl ideální. Zmrzlina mi vždycky v mrazáku hrozně ztvrdla a musela jsem jí hodně dlouho rozmrazovat, aby šla vůbec nějak naporcovat. Tohle léto jsem si řekla, že se do toho pořádně opřu a poctivě si tentokrát nastuduju techniku výroby domácího sorbetu. No a vyplatilo se 😍. Díky dodržení správného postupu se mi povedl parádní meruňkový sorbet a už mám připravené maliny na další várku.

Výrobu sorbetu bych rozdělila na tři fáze. Každá fáze následuje den po té předchozí. Výroba domácího sorbetu tedy zabere tři po sobě jdoucí dny (ale každý den jen chvilku, nebojte). Pokud ale máte v mrazáku už zmražené ovoce, tak můžete první fázi přeskočit. Jediné, co na výrobu sorbetu budete potřebovat, je ovoce, voda, cukr a dobrý mixér, který zvládne rozmixovat mražené ovoce. Níže uvedený postup je na 300g ovoce. Pokud použijete ovoce víc nebo míň, tak nezapomeňte přepočítat i poměr vody a cukru.

Postup:

  1. Fáze: 300g ovoce nakrájejte na menší kusy a dejte zamrazit.
  2. Fáze: Následující den si udělejte rozvar. Do rendlíku dejte 150ml vody a 70g cukru (já sladím celkem málo, takže můžete dát i víc) a nechte na rozehřáté plotýnce cukr ve vodě rozpustit. Až se cukr rozpustí, tak rozvar sundejte z plotny a nechte vychladnout. Z mrazáku si mezitím vyndejte ovoce a nechte ho trochu povolit. Potom ovoce rozmixujte na dřeň. Ovocnou dřeň smíchejte s vystydlým rozvarem a dejte v uzavíratelné misce do mrazáku. Je dobré směs občas promíchat, díky čemuž půjde zmrazená směs z misky vyndat (po několika hodinách v mrazáku už samozřejmě směs zamíchat nepůjde).
  3. Fáze: Následující den vyndejte misku z mrazáku a nechte trochu povolit. Potom z misky vyndejte zmraženou směs (ideálně ji nakrájejte na menší kusy) a znovu rozmixujte. Hotovou dřeň vraťte zpátky do misky, uhlaďte a dejte znovu do mrazáku. Následující den můžete podávat.

Několik horkých letních dnů nás ještě čeká, takže pokud se do domácího sorbetu pustíte, tak mi určitě dejte vědět 😊.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *