Bezlepkové šneky děláme doma už spoustu let, ale vždycky mi přišlo, že to není dost „nóbl jídlo“ na blog. Někdy v týdnu jsem se rozhodla, že je o víkendu zase po delší době upeču a normálně jsem se na ně celý týden těšila . Sice to teda není úplně jídlo, co by bylo na Instagramu momentálně v kurzu, ale rozhodla jsem se vám recept konečně sepsat, a o tuhle radost se s vámi podělit. Jako náplň můžete použít cokoliv chcete. Určitě ale nezapomeňte na sýr!
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 300 g mouky (doporučuji Schär Mix B nebo Univerzální směs od Labety)
- 1/2 kypřícího prášku
- špetka soli
- lžička cukru
- 200 až 230 ml vody (podle konzistence těsta)
- 30 ml oleje
Moje náplň: kečup, plátkový sýr, šunka, niva, listový špenát
Na potření: vejce
Postup:
- Troubu předehřejte na 200°C
- Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a cukr. Potom přilijte olej a začněte postupně přilívat vodu. Pravděpodobně bude potřeba přidat celých 230ml vody.
- Směs zpracujte do pevného těsta, které následně rozválejte na zhruba 0,5 cm plát. Těsto by se nemělo k válu lepit, ale pro jistotu můžete vál poprášit moukou.
- Vyválené těsto potřete kečupem a vyskládejte na něj cokoliv máte rádi a najdete v lednici. Já do šneků dávám šunku, nivu a listový špenát.
- Těsto opatrně smotejte a začněte krájet zhruba centimetrové šneky. Šneky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem.
- Pečte zhruba na 15 – 20 minut.
Pokud šneky vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět .
Jsou výborné a moc děkuji za recept! Udělal moc velkou radost ☺️ (syn 6let celiak) takhle nadšený ještě nebyl už jsme dělali po třetí 🥰Chválila je i návštěva.. Prý by ani nepoznali, že jsou bez lepku a prý daleko lepší než ty z listového těsta… ( synovi jsem musela schovat do krabičky 4 do školy, nezbylo by vůbec 😂)