Bezlepkové šátečky s tvarohem a mákem

Už delší dobu jsem chtěla udělat šátečky, tak jsem si koupila bezlepkové listové těsto. Pak jsem si ale řekla, že to nebudu vzdávat bez boje a pustila jsem se do domácího těsta. Já už jsem si za poslední roky na to bezlepkové listové těsto z obchodu docela zvykla, protože dělat domácí byl vždycky boj. Nicméně to vypadá, že jsem konečně našla ideální recept 😍 Těsto se mi nelepilo a bylo hezky nadýchané. Po dlouhé době se mi stalo, že jsem něco upekla a nezbylo mi ani na druhý den na snídani. Dělala jsem teda jen poloviční dávku, tenhle recept vyjde přibližně na 10 šátečků.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 280 g bezlepkové mouky Jizerka
  • 90 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • špetka kypřícího prášku
  • špetka soli

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • jablko

Na makovou náplň:

  • 120 g mletého máku
  • 145 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru

Postup:

  1. Všechny ingredience, které se skladují v lednici, si vyndejte aspoň 30 minut předem.
  2. Na těsto smíchejte 250 g tvarohu s moukou, cukrem, kypřícím práškem a špetkou soli. Potom přidejte vejce a olej. Těsto pořádně promíchejte a uhněťte rukama. Pokud se bude moc lepit, tak přisypávejte po troškách mouku, dokud se s ním nebude dobře pracovat.
  3. Těsto vyválejte na tenký plát (moukou jsem si poprášila vál, váleček i vrch těsta). Čím tenčí těsto, tím menší je pravděpodobnost, že se šátečky při pečení v troubě začnou otevírat.
  4. Na tvarohovou náplň stáčí smíchat tvaroh s cukrem. Maková náplň se dělá tak, že přivedete mléko k varu, přidáte mák a plotnu zmírníte. Potom přidejte cukr a pár minut povařte. Do šátečku s tvarohem jsem ještě přidala na plátky nakrájené jablko.
  5. Šátečky důkladně zavřete a pečte na 180°C zhruba 20 minut.

Nezapomeňte mi dát vědět, pokud recept vyzkoušíte! 😊

6 thoughts on “Bezlepkové šátečky s tvarohem a mákem”

  1. Ahoj, prave jsem dopekla. Plnila jsem tvarohem, trnkama (povidly) a marmeladou. Ty marmeladove se rozjely. Musim ale rict, ze chuťově jsou moc dobré. Momentalne pecu jen z Schar mix bread. A je to prijemna změna. 😉🙏

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *