Delší dobu jsme se tady na blogu neviděli. Mám radost, že vám sem po delší době zase píšu nový recept. Blíží se nám advent a to je to nejkrásnější období na pečení. Pečení si v předvánočním čase užívám daleko víc než kdy jindy. Proto doufám, že se mi podaří na blog zase vrátit a vánočních receptů pro vás budu mít víc . Prvním letošním vánočním receptem je linecké. Původně jsem recept chtěla nechat jen v příspěvku na mém Instagramu, ale pro velký zájem vám ho sepíšu i sem. Recept vyjde zhruba na dva plechy lineckého.
Co budete potřebovat:
- 210 g bezlepkové univerzální mouky
- 50 g moučkového cukru
- 2 vrchovaté polévkové lžíce Solamylu
- 1 vejce
- 125 g vychlazeného másla
Postup:
- Na vál nasypejte mouku, moučkový cukr a Solamyl. Uprostřed hromady udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce a přidejte nakrájené máslo (mělo by být vychlazené, takže přímo z lednice). Všechny ingredience rychle zpracujte do těsta.
- Z propracovaného těsta udělejte váleček, který zabalte do potravinářské fólie a dejte ho aspoň na hodinu do lednice.
- Troubu si předehřejte na 200°C. Plech si vyložte pečícím papírem.
- Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půl centimetru široký plát. Nedělejte těsto moc tenké, aby se cukroví nelámalo. Potom z těsta vykrájejte libovolné tvary. Vyhněte se okrajům těsta, kde je těsto příliš tenké a začalo by se v troubě rychleji pálit. Cukroví vyskládejte na plech. Na jeden plech dejte vždy podobné tvary, které budou mít přibližně stejnou dobu pečení, abyste zamezili tomu, že se některý druh bude už pálit a další bude nedopečený.
- Linecké pečte zhruba 5-10 minut.
- Po upečení počkejte až cukroví úplně vychladne a až potom ho z plechu sundejte.
Pokud linecké podle mého receptu tento rok vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět, jak se podařilo!