Můj nedělní oběd, který vypadal jako brunch z nějaké fancy kavárny .Sladké obědy u nás moc nefrčej, ale jednou za čas si lívance k obědu prostě neodpustím. Tyhle jsou z pohankové mouky, která je na lívance (a taky na palačinky nebo galetky) skvělá. Nedělá totiž v těstě skoro žádné hrudky. V tomhle receptu hrají prim taky vlašské ořechy a zakysaná smetana, která je jak v těstě, tak i na lívancích. Recept vyjde zhruba na 8 lívanců (určitě se nebojte udělat dvojitou dávku).
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 65g pohankové mouky
- 50g nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce zakysané smetany
- 20g rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem.
- Ručním mixérem ušlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do žluté pěny.
- K těstu přimíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, nasekané ořechy a jako poslední kypřicí prášek.
- Lívance smažte na rozpálené pánvi z obou stran do zlatova.
Tip: Zbytek zakysané smetany můžete smíchat s trochou čekankového sirupu a dát na lívance.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět!