První recept roku 2023 je tu. Rozhodla jsem se rok 2023 začít tím, že vám nasdílím recept na mojí velkou srdcovou záležitost – mřížkový koláč. Tohle těsto jste u mě mohli vidět už několikrát. Je to univerzální recept na těsto, které lehce obměňuji a dělám z něj pak třeba mramorovou bábovku, ořechovou bábovku, makovec nebo bublaninu. Zbožňuju tvaroh, takže tahle varianta už to se mnou táhne slušnou řádku let a nikdy se mi neomrzí. Do tvarohu jsem se tentokrát rozhodla přimíchat lyofilizované (mrazem sušené) maliny. Ty na rozdíl od čerstvých malin nepouštějí vodu a proto jsou do tvarohu fajn volbou. Koláč jsem pekla na plechu o rozměrech 21 x 30 cm.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 5 vajec
- 120g třtinového cukru
- 250ml řepkového oleje
- 180g solamylu
- 2 pudinkové prášky
- kypřící přášek
- špetku soli
- 3 lžíce kakaa
- dle potřeby: trochu mléka
Na tvarohovou náplň:
- 500g tvarohu ve vaničce
- 30g vanilkového cukru
- hrst malin (čerstvých nebo lyofilizovaných)
Postup:
- Všechny ingredience z lednice vyndejte alespoň hodinu před pečením.
- Troubu si předehřejte na 200°C.
- Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Je to jednoduché – tvarohy smíchejte s vanilkovým cukrem a malinami.
- Pote přichází na řadu těsto. Žloutky oddělte od bílků.
- Žloutky ušlehejte s třtinovým cukrem do žluté pěny. Potom za stálého šlehání postupně přidejte olej, solamyl, pudinkové prášky, kypřící prášek a špetku soli. Pokud by bylo těsto příliš husté, tak přidejte trochu mléka.
- Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho postupně přimíchejte k těstu. Nakonec do těsta přidejte kakao (ideálně přes sítko, aby nedělalo hrudky).
- Pekáč vyložte pečícím papírem a na něj rozprostřete těsto. Tvarohovou náplň dejte do pytlíku. V rohu pytlíku vystřihněte díru a jeho pomocí vytvořte na koláči tvarohové mřížky.
- Mřížkový koláč pečte zhruba 30 minut. Prvních 5 minut na 200°C a potom zmírněte na 180°C.
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi nezapomeňte dát vědět!