Dnes pro vás mám recept na bezlepkový quiche neboli slaný koláč. Moje varianta je s ricottou, listovým špenátem a rajčaty. Ricotta je nejen v náplni, ale taky jsem jí trochu přidala do samotného těsta, díky čemuž je těsto hezky vláčné a při válení se s ním dobře pracuje. Udělala jsem čtyři mále quiche do formiček na tartaletky. Stejný poměr těsta ale vyjde i na jednu klasickou koláčovou formu (postup vám budu popisovat, jako za použití klasické formy).
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 100g bezlepkové mouky (já používám Schär Mix B nebo Univerzální směs od Labety)
- 50g ricotty
- 1 větší vejce
- 1 polévková lžíce řepkového oleje
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- špetka soli
Na náplň:
- 150g ricotty
- listový špenát
- cherry rajčata
- 200ml smetany (33%)
- sůl, pepř
Postup:
- Ingredience z lednice vyndejte alespoň půl hodiny před pečením.
- Troubu si předehřejte na 180°C. Formu na quiche vymažte olejem a vysypte moukou.
- Nejprve si připravte těsto. Do mísy nasypte mouku. Potom přidejte 50g ricotty, vejce, olej, kypřící prášek a špetku soli. Vše důkladně propracujte v pevné těsto.
- Vál poprašte moukou a těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrový plát. Potom těsto opatrně odlepte od válu a přendejte do formy.
- Těsto na dně formy propíchejte vidličkou, aby se zbytečně při pečení nenafukovalo.
- Potom se můžete pustit do náplně. V menší misce smíchejte ricottu s listovým špenátem. Tuto směs dejte na dno quiche, na ni pokládejte rozkrojená rajčata a vše zalijte smetanou. V samotném závěru ještě quiche osolte a opepřete.
- Quiche pečte zhruba 20 minut (dokud těsto nezezlátne).
Pokud recept vyzkoušíte, tak mi určitě dejte vědět do komentářů tady na blogu nebo na Instagramu.





Dobrý den, dnes jsem dělala a musím říct, že koláč je naprosto famózní
Dobrý den,moc dobré těsto. Jsem lenoch a klasicky jsem ho namačkala do formy a taky to fungovalo i bez válení;) Náplň dobrá, lehoučká.
Dobrý den, tak paráda
Až budu někdy spěchat, tak taky zkusím mačkací techniku 
Dobrý den, pekla jsem včera, též jsem těsto namačkala do formy, ale zapomněla jsem do těsta dát olej a i tak bylo výborné. Quiche výborný určitě budu péci, pochutnala jsem si
Dobrý den, to mám radost